Halmtemadag 6. december

14.11.18

Danske Halmleverandører har taget initiativ til afholdelse af temadag om halmens fremtidige anvendelser. Dette for at sætte vise, at halm også i fremtiden skal benyttes til andet en husdyr og nedmuldning. Når vi i fremtiden vil af med de fossile ressourcer, skal der benyttes biomasse og her har halm en række muligheder som råvarer. Mød op og hør om mulighederne. Der sluttes af med seneste nyt fra Danske Halmleverandørers arbejdsgrupper, der fortæller om arbejdet med sikring af mere korrekt afregning af halm, med bedre fugtbestemmelse.

Efterregulering

28.09.18

Fjernvarme Fyn og BKVV i Lisbjerg er kommet med et udspil til efterregulering af midi-baller. Udspillet er kommet efter længere dialog mellem værkerne og Danske Halmleverandører. Der er ikke opnået fuld enighed om løsningen, men der er ikke mulighed for at komme nærmere enighed.

Danske Halmleverandører anbefaler derfor, at alle tager imod værkernes tilbud om efterregulering og efterspørger en endelig afregning, hvis man har noget til gode for leverede midi-baller hos et af de to værker.

Force majeure

28.09.18

Danske Halmleverandører har fået juridisk rådgiver Morten Haahr Jensen (SEGES) til at vurdere muligheden for om halmleverandører kan påberåbe sig force majeure i forhold til varmeværkerne. Vurderingen er foretaget med udgangspunkt i den aktuelle vejrsituation og med udgangspunkt i kontraktvilkår fra tre udvalgte varmeværker. Force majeure vil betyde, at der ikke kan rejses et erstatningskrav mod leverandører, som følge af manglende levering af den aftalte mængde halm.

Halmsituationen

28.09.18

Det er foreningens indtryk, at der er presset halm fra de fleste marker i år. Der har dog været meget varierende udbytter både geografisk, men også i forhold til afgrøder. Eksempler herpå er u-vandet vårbyg, der har givet ½-1 tons halm pr. ha, og vandet sandjord med næsten normale udbytter. U-vandet hvede har halmudbytter fra 1½ tons ha til næsten normal. Derudover svinger halmudbyttet helt nede fra 40% nogle steder i landet, mens man andre steder ser udbytter på 80% af normalen.

Har du ikke halm nok?

28.09.18

Det er vigtigt at alle leverandører, der ved, at de ikke kan leve op til deres kontrakter, melder tilbage til værkerne. Har du en kontrakt, hvor der indgår vejrlig er der ofte en deadline for tilbagemelding. Kontrakter fra Ørsted og flere andre værker har frist for tilbagemelding d. 1. oktober. Her kan du melde ind med reduktion på op til 20 pct. af kontraktmængden.