Bæredygtighed: Tro og Love samt KO

Bæredygtighed: Tro og Love samt KO

21.12.16

Energianlæg over 20 MW indfyret effekt, skal sikre at deres anvendte biomasse lever op til krav om bæredygtighed. Derfor har mange halmleverandører modtaget en Tro og Love erklæring, som energianlægget ønsker underskrevet. Læs mere om hvad det betyder.

Energianlæggene må fra 1. januar 2022 ikke benytte halm som ikke kan dokumenteres at være bæredygtigt. Så kan du ikke levere det, kan du ikke længere have kontrakter med energianlæg over 20 MW.

Foretræde for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg

Foretræde for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg

21.10.06

Torsdag den 30. september var formandskabet i Danske Halmleverandører til foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, da netop det udvalg arbejder med fremme af den grønne omstilling. Her mener vi i Danske Halmleverandører, at det er vigtigt at sådan et udvalg er opmærksom på begrænsninger for den grønne omstilling som anden lovgivning giver. I det aktuelle tilfælde er det de rigide regler med datotyrani for efterafgrøder, der spænder ben for den grønne omstilling.

Generalforsamling afholdt for 2021.

Generalforsamling afholdt for 2021.

17. juni 2021

Den 15. juni har Danske Halmleverandører afholdt generalforsamling hos Brøns Maskinforretning i Skærbæk.

Der var ca. 40 deltagere til mødet, hvilket er færre end normalt. Men tidspunktet i juni er ikke optimalt for generalforsamlinger.

Direktør Dan Hamann fra Brøns bød alle velkommen til Brøns Maskinforretning, hvor der var stillet an med telt til generalforsamlingen og mange maskiner var stillet frem til besigtigelse uden for teltet.

Hvad betyder de nye krav til bæredygtighed for halmleverandører

Hvad betyder de nye krav til bæredygtighed for halmleverandører

21.05.21 - opdateret 9. juli (om overgangsordning)

Nye krav om bæredygtighed af halm

Fra 1. juli 2021 har energiselskaber med anlæg på mere end 20 MW biomasse indfyret effekt, der anvender halm og/eller anden landbrugsrestbiomasse, leve op til nye krav om bæredygtighed af halm.

Der er den lige op til at reglerne trådte i kraft, lagt besked på Energistyrelsens hjemmeside om en overgangsordning. Det betyder at værkerne ikke behøver dokumentation for kravene om bæredygtighed for halm leveret frem til og med den 31. december 2021.

Det giver mulighed for en bedre dialog mellem værker og halmleverandører om hvad værkerne tolker er minimumskrav til dokumentation, der skal være tilstede på bedriften, hvis halmen skal leve optil de nye krav. Det er jo værkerne der skal sikre at reglerne overholdes, da det er regulering rette udelukkende til dem. Værkerne kan nu nå at arbejde med justering af kontrakter i god dialog og roligt tempo, med deres leverandører.

Forventninger til kommende regler om bæredygtighed af halm

Forventninger til kommende regler om bæredygtighed af halm

21.03.30

Fra 1. juli 2021 skal energiselskaber med anlæg på mere end 20 MW biomasse indfyret effekt, der anvender halm og/eller anden landbrugsrestbiomasse, leve op til nye krav om bæredygtighed af halm.

Kraven forventes overordnet at blive:

- Overvågning af Kulstofbalance på bedriften. Skal helst være stabil eller stigende.

- Gødningsregnskabet til Landbrugsstyrelsen er indberettet.

- Kravet om afgrødediversificering er overholdt, via fællesskemaet til Landbrugsstyrelsen.

- Forbuddet mod markafbrænding af halm er overholdt, iht. Miljøstyrelsens regler.

Pas på flerårige kontrakter til nye teknologier

Pas på flerårige kontrakter til nye teknologier

21.03.08

Danske Halmleverandører ser en del udfordringer i hvordan vilkår skal formuleres til nye teknologier. Et af de væsentligste emner med udfordring er klimaeffekter. Her er der ikke klarhed over hvilke pris en halmlevernaødør kan ende med at få, når halmen sælges til anden side. Der for har vi været ude og opfordre til at man lige holder hesten, inden man indgår lange leveringskontrakter.

Regler for lagring af halm

Regler for lagring af halm

20.07.15

Grænsen for, hvornår et oplag af halm bestående af en eller flere stakke i det fri er omfattet af Beredskabsstyrelsens (BRS) regler, er hævet til 1.000 m3. Det svarer til ca 250 bigballer eller 360 midiballer. Størrelsen på det enkelte oplag er begrænset til 5000 m3 (1250 bigballer eller 1800 midi baller).

Beredskabsstyrelsen vil senere udarbejde ”gode råd” for halmstakke i det fri med indtil 1.000 m3 halm.