Foretræde for Folketingets Klima-, energi- og forsyningsudvalg

6. oktober 2021

Torsdag den 30. september var formandskabet i Danske Halmleverandører til foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, da netop det udvalg arbejder med fremme af den grønne omstilling. Her mener vi i Danske Halmleverandører, at det er vigtigt at sådan et udvalg er opmærksom på begrænsninger for den grønne omstilling, som anden lovgivning giver. I det aktuelle tilfælde er det de rigide regler med datotyrani for efterafgrøder, der spænder ben for den grønne omstilling.

Udfordringen har eksisteret siden 2019, men har først vist sin reelle begrænsning i år, hvor vi midt i høst fik en uge med regn i hele landet. Det betød at en række halmproducenter meddelte, at de ville snitte halmen med mejetærskeren og ikke efterlade den til presning i baller. Dette for at sikre rettidig såning af efterafgrøder og derved undgå træk i kvælstofkvote.

Dermed giver en regulering, der skal sikre mod udvaskning af kvælstof, usikkerhed for forsyningssikkerhed af halm og reducere investorers lyst til at bygge danske anlæg til bioraffinering af halm. En type anlæg som vi har brug for i fremtiden, hvor vi skal sikre udfasning af alle fossile kilder og hvor halm forventes en vigtig rolle.

Formanden Erik Engholm Poulsen var flankeret af de to næstformænd, Knud-Erik Clausen og Hans Otto Sørensen, da han torsdag den 30. september tog opstilling foran Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, for at fortælle at deres store ambitioner på den grønne omstilling, bliver mere usikker når rammerne for levering af forsyningssikker biomasse hindres. Når der fra regeringen laves regulering som påvirker forsyningssikkerheden af biomasse, skal de også være indstillet på at det påvirker hastighed og pris for omstillingen. I dette tilfælde er det regulering som er indført af den tidligere regering.

Udvalget var ikke mødt talstærkt frem, men de fremmødte virkede interesserede i problemstillingen og havde gode spørgsmål efter fremlæggelse af sagen. Udvalget har efterfølgende stillet spørgsmål til Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen om hvordan regulering på landbrugsområdet begrænser mulighederne for investeringer i teknologier til bioraffinering af halm. Vi ser frem til svaret fra ministeren, som forhåbentligt viser at han har forståelse for, at den enkelte landmand ikke kan gå på kompromis med egen virksomhed, hvis der skal levers halm til den grønne omstilling. Det vil ske hvis den enkelte landmand skal gå på kompromis med næste års indtægt, hvis halmen skal sikres bjerget, de år hvor regnen udskyder arbejdet til efter den 20. august.

Som det også tidligere har været beskrevet her på siden, så svarede Fødevareministeren nej til udskydelse af fristen den 20. august, i et svar som viste andet end forståelse af den problemstilling som vi står med i erhvervet.

Så vi forventer nu at Dan Jørgensen viser indsigt i erhvervets vilkår og bakker op om, at der skal ske ændring i den begrænsende regulering.