Vær opmærksom ved tilbudsgivning til de Sjællandske værker - FRIST 6. april

21.03.30

Gruppen af Sjællandske værker, der gennem en årrække har afholdt fælles licitationer, har sat gang i deres licitation på kontrakter for levering af halm fra 1. august 2021. Danske Halmleverandører har igen i år en række bemærkninger til deres vilkår i kontrakterne.  

Find materialet på følgende hjemmesider:
Vordingborg Forsyning
SK-Forsyning
Ringsted Forsyning
Haslev Fjernvarme

HUSK fristen er tirsdag den 6. april kl. 12.00.

Bæredygtighed af halm
Den nye alvorlige bemærkning vi har til deres materiale, er det nærmest totale fravær af information om de nye regler om bæredygtighed af halm. Flere af værkerne skal leve op til de nye krav fra 1. juli 2021. Disse nye regler er ikke nævnt i den generelle information fra værkerne, hvilket er utroligt, da det er krav værkerne skal leve op til fra 1. juli. Det er ikke nemt at gennemskue hvilke værker der stiller de nye krav, når der skal gives tilbud i deres skemaer.

Eneste sted de nye regler nævnes, er i deres vilkårsskrivelse punkt 5.10. Og den beskrivelse som er med der, dækker ikke de seneste forventninger til hvordan reglerne implementeres. Vi har i Danske Halmleverandører haft deltagere fra bl.a. Vordingborg Forsyning med til møde, hvor vi informerede om status på implementeringen af reglerne, hvilket ikke har fået dem til at ændre på deres vilkår. Det er meget overraskende, at der tages så let på en ny regulering.

Som vi tolker det i Danske Halmleverandører, betyder det at værkerne har tænkt sig at indgå kontrakter om levering af halm, velvidende at de ikke lever op til lovgivningen fra 1. juli 2021. Derfor må vi forvente at de vil ud og bede alle deres leverandører om at acceptere ændrede vilkår for levering, når de nye krav kendes fra Energistyrelsen. Vi forstår ikke baggrunden for denne fremgangsmåde.

Hvis de ikke fra 1. juli 2021 kan sikre dokumentation for bæredygtighed af den anvendte halm, så kan de pålægges bøde og energien produceret af halmen kan ikke tælle med som vedvarende energi, i den danske indmelding til EU, hvilket regeringen nok ikke er begejstret for.

Andre værker der skal leve op til disse krav, har udskudt deres licitationer til efter den kommende høring af reglerne, som starter den 9. april.

 De nye regler er omtalt i Landbrugsavisen i påskeugen.

Generelle bemærkninger til kontrakterne
Så er de kontrakter man indgår med de sjællandske værker, nogle af de mest ensidige kontrakter vi kender til i Danske Halmleverandører.

Det er kontrakter hvor der indgives en pris – og den pris er den man får for halmen frem til kontrakten udløber, uanset om det er en kontrakt på et år, tre år eller fem år. Det er utroligt at der ikke indgår månedsregulering og årsregulering i kontrakterne, som er almindelig standard i branchen. Vi har tidligere gjort opmærksom på dette og vil endnu engang minde om, at den opbygning af kontrakter, betyder at prisen skal beregnes anderledes en, hvis der indgives bud til f.eks. Ørsted. Hos Ørsted anvender de kontrakt som Danske Halmleverandører har været med til at forhandle på plads.

Der er kun straf for fugtig halm – ikke gulerod for ekstra tørt. Fugtreguleringen er også ganske effektiv, med 2 pct. vægt reduktion fra 13 til 17 pct fugt, for hver procentpoint. Fra 17 pct fugt øges vægtreduktionen til 4 pct. pr. procentpoint fugtindholdet stiger.

Vi mener også på nuværende tidspunkt, at det indebærer en risiko, hvis der indgås femårige kontrakter. Det skyldes de igangværende forhandlinger på Christiansborg om klimaregulering af landbrug. Her kan der komme regulering, som giver øgede omkostninger for jer som landmænd der fjerner halmen fra marken. Så vær meget opmærksom på denne store usikkerhed ved lange kontrakter.

Eksisterende kontrakter
Så er der et særligt opmærksomhedspunkt for alle med eksisterende flerårige kontrakter. Her må man også forventer en henvendelse fra værkerne, der underlægges de nye regler. Den leverede halm på disse kontrakter skal også leve op til de kommende regler.

Her opfordrer Danske Halmleverandører alle til at få vurderet den meromkostning der følger med, at skulle leve op til de nye krav. Det skal man så få forhandlet på plads med værket, inden der startes på levering i ny sæson.

Reglerne kommer for sent 
Danske Halmleverandører er helt enig med alle berørte værker i at det er under al kritik, at den endelige bekendtgørelse ikke er kendt her tre måneder inden den træder i kraft – men det er nu engang de vilkår vi desværre må leve under lige nu.
Vi har i Danske Halmleverandører været i tæt kontakt med Energistyrelsen om de kommende regler og har presset på for at de kom så hurtigt som muligt. Vi gør dette i godt og tæt samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Dansk Fjernvarme og de tre centrale kraftvarmeværker.

Det er vanskeligt for halmleverandører som køber halm fra naboer at arbejde med denne usikkerhed om reglerne og ikke mindst, at der ikke kendes til hvor stor mængde halm der er leveringskontrakt på det kommende år.