Husk at tjekke om du eller naboen mangler halm

Status på halmsituationen i tørken

Tørken kommer til at spille en stor rolle for halmudbyttet her i 2023. Hvis der tages en tur rundt i landet, hersker der ikke tvivl om, at tørken har taget sin del af halmundbyttet i år.

Derfor vil vi fra DanskHalm gerne opfordre alle med halm til at undersøge om der er kollegaer i lokalområdet, som kommer til at mangle halm til husdyr eller til deres opfyldelse af kontrakter på levering til energi.

”I DanskHalm ser vi ikke der kommer til at være en generel halmmangel i Danmark som helhed, men der bliver et behov for at fordele halmen til de rette aftagere og der skal presses halm fra flere ha end vi normalt gør” siger formand Erik Poulsen.

 

Derfor er det foreningens opfordring til alle halmleverandører og halmproducenter, at de hurtigst muligt vurderer om der er tilstrækkeligt med halm, til opfyldelse af behov til husdyr og indgåede kontrakter energi. Erik Poulsen udtaler: ”Kontrakter med halm til energi skal vi selvfølgelig opfylde, men vi skal også sikre husdyrproducenter har foder til dyrene. Derfor kan det være nødvendigt at presse rapshalm til energi og sikre prioritering af f.eks. byghalm til husdyr. Derfor skal husdyrproducenterne også på banen nu med deres behov”.

Planteavlere som plejer at snitte halmen, opfordres til at undersøge om der mangler halm i lokalområdet og være åbne overfor ekstraordinært at sælge halmen fra marken. Vi står i en særlig situation og der bliver behov for halmen fra flere arealer.

Er man bekymret for om der er organiskmateriale nok på marken, så betyder det ikke meget at undlade nedmuldning et enkelt år samt der er mulighed for at modtage organisk materiale fra andre sider, f.eks. biogasanlæg. 

 

Status på halm

Vi ved alle hvor vanskeligt det er at høste med øjnene, så lige et forbehold for vurderingen af forventede halmudbytter, da de alle er lavet på øjemål og af flere forskellige kilder. Så der er usikkerhed ved disse vurderinger.

Set over landet som helhed, er der rigeligt med halm til det normale forbrug af halm til foder, strøelse og energi. Men det vil som nævnt kræve der bjerges halm fra et betydeligt større areal end normalt.

·         Vurderingen er at der på lettere ikke vandede jorde, forventes et udbytte tab på op mod 50 pct. af normaludbytte og særligt i vårsåede afgrøder.

·         På de bedre jorde er vurderingen at udbyttetabet i halm ligger på ca. 50 pct. for vårafgrøder og 25 pct. for vinterafgrøder.

Derfor kommer vi med ovenstående opfordring til medlemmerne i DanskHalm og alle øvrige halmleverandører, at der foretages en vurdering af udbytte potentiale på de arealer halm skal hentes fra. Hvis udbyttet vurderes at være i underkanten af den mængde, der er indgået leveringskontrakt på, skal der eftersøges ekstra halm hos underleverandører, så alle kontrakter opfyldes.

Det er nu det arbejde skal gøres og inden høsten går i gang.


Halmbørs

Det er muligt at benytte forskellige halmbørser, hvor VKST, Sagro, Agrinord og SLF blandt andre har sådanne på deres hjemmesider. 

Det er en god ide at melde sig på disse sider, hvis man f.eks. som husdyrproducent ser en mangelsituation eller hvis man som planteavler ønsker at tilbyde salg af halm.

Fra pressemeddelelse DanskHalm har send ud 27. juni 2023