Hvad betyder de nye krav til bæredygtighed for halmleverandører

21.05.21 - opdateret 9. juli (om overgangsordning)

Nye krav om bæredygtighed af halm

Fra 1. juli 2021 har energiselskaber med anlæg på mere end 20 MW biomasse indfyret effekt, der anvender halm og/eller anden landbrugsrestbiomasse, leve op til nye krav om bæredygtighed af halm.

Der er den lige op til at reglerne trådte i kraft, lagt besked på Energistyrelsens hjemmeside om en overgangsordning. Det betyder at værkerne ikke behøver dokumentation for kravene om bæredygtighed for halm leveret frem til og med den 31. december 2021.

Det giver mulighed for en bedre dialog mellem værker og halmleverandører om hvad værkerne tolker er minimumskrav til dokumentation, der skal være tilstede på bedriften, hvis halmen skal leve optil de nye krav. Det er jo værkerne der skal sikre at reglerne overholdes, da det er regulering rette udelukkende til dem. Værkerne kan nu nå at arbejde med justering af kontrakter i god dialog og roligt tempo, med deres leverandører.

Køber du halm fra underleverandører, gælder reglerne også for dem og du skal sikre de alle lever op til kravene. Som kontraktindehaver kan du miste samarbejdet med det aktuelle værk.

Sådan overholder du de nye krav om bæredygtighed af halmI Danmark overholder du de nye krav til bæredygtighed af halm ved at:

1)      Der er indført planer til at håndtere kulstofindholdet i jorden, enten i form af:

a)      Modeldata, der viser at kulstofindholdet i jorden vil være stabilt eller stigende i et mellemlangt til langt tidsperspektiv, eller

b)      Der henvises til konkrete praksisser, der fordrer dette, f.eks. reduceret pløjning eller lignende, der er sværere at påvise kvantitativt.

2)      Gødningsregnskabet til Landbrugsstyrelsen er indberettet.

3)      Kravet om afgrødediversificering er overholdt, via indberetning i fællesskemaet til Landbrugsstyrelsen.

4)      Forbuddet mod markafbrænding af halm er overholdt, iht. Miljøstyrelsens regler.

Samtidig er der en række naturkrav, der tager udgangspunkt i arealets anvendelse i januar 2008. Har man ikke overtrådt gældende dansk naturregulering på arealet siden 2008, er der ikke et problem med at overholde krav til bæredygtighed af halm. Hvis arealet siden 2008 er taget ind i dyrkning, skal man undersøge bæredygtigheden af halm nærmere, for så kan det være, at værkerne ikke må benytte biomassen som brændsel.

Kravet i punkt 1) ovenfor vedrørende planer for at håndtere kulstofindholdet i jorden kan overholdes ved at fremvise f.eks. markplaner i markstyringssystemer, hvori jordens kulstofindhold overvåges. Der vil generelt være stor metodefrihed til overholdelse af kravet. Eksempler på overholdelse kan være en henvisning til tilførsel af husdyrgødning, og/eller at man har haft mellem-/efterafgrøder på bedriften. Overholdelse kan også påvises i form af en fremskrivning, der viser udviklingen i kulstofindholdet i jorden over tid.

De nye krav om bæredygtighed gælder al halm der leveres

De nye krav om bæredygtighed gælder al halm, der leveres til energiselskaber med anlæg på mere end 20 MW biomasse indfyret effekt, der anvender halm og/eller anden landbrugsrestbiomasse. Som halmproducent og leverandør, der udelukkende sender egen halm til værkerne, er reguleringen umiddelbart ikke særligt indgribende.

Du skal fremover lave en kulstofberegning på bedriften, og hvis kulstofindholdet i jorden er i balance, skal du kunne fremvise beregningen ved eventuel kontrol. Er balancen negativ, skal du notere, hvilke tiltag du vil gøre for at sikre fremtidig balance i kulstofindholdet på arealerne.

Du skal sikre at underleverandører også lever op til kravene om bæredygtig halm

Køber du halm fra underleverandører, skal du sikre, at alle underleverandører lever op til kravene. Det betyder, at det er dit ansvar at sikre, at alle halmproducenter i leverandørkæden har styr på deres kulstofbalance på bedrifterne, og har beskrevet hvad de vil gøre for at sikre balance, hvis de aktuelt har negativ balance.

Det kan være dig som kontraktindehaver, som vil miste samarbejdet med det aktuelle værk, såfremt det ved kontrol viser sig, at reglerne ikke er overholdt gennem hele leverandørkæden.

Værktøjer til beregning af kulstofbalance ved krav om bæredygtig halm

Der er flere værktøjer til at beregne kulstofbalance på bedriften.

Et gratis værktøj er dette regneark fra SEGES, som Energistyrelsen har accepteret som dokumentation for kulstofbalancen på bedriften. Heri kan indtastes bedriftens samlede areal, arealet hvorfra der fjernes halm til energi, og hvilke typer organisk gødning der tilføres marken.

Resultatet skal så være 0 eller positivt. Er det negativt, skal man beskrive hvad man vil gøre for at der fremover er mindst balance.

Man kan også anvende PlantePro fra SEGES (kræver SEGES login), et værktøj som benytter flere faktorer i sin udregning og derfor er mere retvisende. Det er muligt at få planteavlskonsulent til at udarbejde en kulstofberegning i PlantePro.

Fra 2022 eller senest 2023 vil det være muligt at lave kulstofberegningen i MarkOnline, i forbindelse med udarbejdelse af gødningsregnskab. Herfra vil producenter kunne sende dokumentation for kulstof til halmentreprenør. 

Vil du vide mere om krav til bæredygtighed af halm?

Læs mere om hvorfor der er nye regler på vej, i tidligere nyhed her på Danskhalm.dk

Du er velkommen til at kontakte chefkonsulent Thomas Holst 3339 4691 (halm@lf.dk) i Danske Halmleverandørers sekretariat