Temadagen med positiv forventning til fremtidens efterspørgsel på halm

DanskHalms temadag den 7. december vist med alt tydelighed, at der bliver stigende efterspørgsel på halmen i fremtiden. Der kommer nye kunder til halmleverandører og det er kunder med en betaligsevne og villighed som er anderledes end nutidens kunder. Men det kommer ikke uden krav til halmproducent og leverandør. Der bliver nye krav som skal efterleves for at tilfredsstille de nye kunder.

Se indlæg indsat i programmet nedenfor.

Daniel Pedersen fra Agri Energy og bestyrelsesmedlem i DanskHalm fortalte om biogas med efterfølgende pyrolyse og mulighed for etablering af energiklynge med de to teknologier som første trin. Samtidig slog han fast, at landbruget skal holde sig til og oprette andelsselskaber og være med til at få glæde af den gevinst som måtte komme fra sådanne energiklynger. Daniel har et anlæg hjemme i Vrå og der med i projektfasen til et lignende ved Slagelse.

Ny aftager af halm

At det ikke kun er energisektoren der efterspørger halmen i fremtiden, kunne indlægget fra Gitte Gylling vise, da der er stor forventning til omstillign af byggebranchen væk fra stål og beton og hen mod flere biobaserede byggematerialer. Klimakravene til byggesektoren skærpes de kommende år og dele af byggebranchen skubber selv på for at fremme omstillingen. Derfor forventes en kraftig stigning i efterspørgslen på nye produkter baseret på biomasse og herunder halm.
DanskHalm er i dialog med flere i branchen om at finde den rette plads til halm i byggesektoren.

Maik Nielsen fra Halmselskabet Danmark var inde på nødvendigheden af en organisering af halmleverancerne i fremtiden. Med de nye kvalitetskrav og krav om forsyningssikkerhed der kommer til os i halmbranchen, skal der kunne sorteres i større mængder af halm, hvis der skal kunnes finde tilstrækkeligt af de høje kvaliteter. Maik kom med et bud på organisering ud fra Halmselskabets struktur, men der skal også tænkes nyt. Der er behov for at sikre en organisering af halmen hvor en meget stor del af halmen kan komme med i en pulje. Det kommer der til at blive arbejdet med de kommende år.

Helga Grønnegaard fra Urland fortalte om de store overordnede udfordringer der er med prioritering af landskabet til fremtidens krav til natur, miljø og fødevare- og kulstofforsyning. Der må ikke længere blive tænkt i siloer, men der skal tænkes på tværs og se på hvordan der kan bidrages på flere fronter hver gang der anvendes et areal.

Dagen indeholdte også information fra Mogens Kjeldal om fugtmåling og nye regler for lastbiltransporter. Samtidig var der information fra Frandsgaard om fortsat udvikling af deres skårlufter, POMI fortalte om deres maskiner og herunder deres indpakkere og sidst ACJ-maskiner der viste deres halmfork med fugtmåling i spyddet.

Se indlæg i programmet.

09.45 Halm til biogas og pyrolyse på landmandsejet fællesbiogasanlæg
v/ Daniel Pedersen Agri Energi Vrå

10.45 Hvordan er muligheder for at anvende halm til byggeri og hvilke krav stilles?
v/ Gitte Gylling, COWI

11.30 Hvem har CO2 gevinsten ved forskellige anvendelser af halm.
v/ Klimachef Hans Roust Thysen

13.00 Nyt fra halmfronten.

ACJ

Fransgaard

Pomi

13.55 Hvordan organiserer vi køb og salg af store mængder halm af forskellig kvalitet
v/direktør Maik C. Nielsen Halmselskabet Danmark
.

15.05 Er der nye regler omkring halmbjærgning og transport? v/ Mogens Kjeldal.
Fugtmåling v/Mogens Kjeldal

15.15 Landbrugets roller i fremtidens bæredygtige landskaber
v/Projektchef Helga
Grønnegård, Urland ApS